ГДЗ Зарубіжна література 6 клас. Підручник [Волощук Є.В., Слободянюк О.М.] 2023

icon27.11.2023, icon6 Клас / Зарубіжна література, icon1 240, icon0



2. 3 Нового Заповіту
Сторінка 30
1. Яке враження справила на вас історія блудного сина? Які почуття у вас викликали зображені в ній персонажі?
Блудний син викликає співчуття та жаль, коли він втрачає все своє майно та спускається так низько, що навіть заздрить свиням. Його повернення та батьківське прощення викликають радість та надію.
2. Яку ілюстрацію намалювали б ви до цієї притчі?
Усно опишіть її. Я намалював би ілюстрацію, де блудний син повертається додому. Вона б відобразила зовнішність, втомленість, але також була б пронизана теплом і прощенням батька, який чекає сина на порозі.
3. Перекажіть зміст історії блудного сина. Пригадайте її деталі, відповідаючи на такі запитання:
1.Про яку їжу мріяв блудний син, коли найнявся пасти свиней у чужому краї?
Блудний син мріяв про їжу, яку вони годували свиням.
2. У якій ролі він вирішив повернутися до батька? Як ви гадаєте, чому?
Вирішив повернутися до батька як наймач пасти свиней, оскільки був голодний та побачив свою провину.
3. Як повівся батько, коли здалеку побачив, що його блудний син повертається?
Батько побіг йому назустріч, обійняв та поцілував, виявив радість.
4. Які були перші слова блудного сина до батька під час їхньої зустрічі?
Спочатку син сказав: "Батьку, я схаменувався перед Богом і перед тобою, я вже не гідний називати себе твоїм сином."
5. Які речі батько наказав дати блудному сину після його повернення?
Батько наказав взяти новий одяг, обувати взуття та влаштувати свято.
4.Обговоріть, що підкреслюють вищезазначені деталі в образах героїв.
Деталі вказують на скарбність прощення та милосердя. Батько виступає як образ милосердя та віри, який не вимагає навіть розповіді про помилки сина.
5.Які почуття викликало у старшого сина повернення молодшого брата? Висловте свою думку щодо його ставлення до брата.
Він вважає, що заслужує більше уваги, так як не порушував заповіти батька.
6.Як ви зрозуміли моральний зміст цієї євангельської притчі?
Моральна історія про Велику притчу про блудного сина підкреслює важливість прощення, милосердя.
7.Яка нова для вас інформація міститься в нижчеподаному тексті “Інакомовний зміст притчі "Блудний син"“?
Образ батька позначає Бога, постаті його синів - людей, яких Бог створив за Своєю подобою й любить батьківською любов'ю.
Водночас молодший син уособлює грішників, а старший - тих, хто видається праведниками, але насправді не є такими.
Сторінка 31
8. Використовуючи інформацію з тексту “Інакомовний зміст притчі "Блудний син"“, заповніть нижчеподану таблицю.
Образ або деталь
Інакомовний зміст
Цитата
образ батька
Бог
"Отче, я прогрішився проти неба й проти тебе! Я недостойний більше зватися твоїм сином.
Прийми мене як одного 3 твоїх наймитів"“
постаті його синів
Люди
"В одного чоловіка було два сини."
Старший брат
Несправжні віруючі, грішники, що лише імітують віру
“Ось стільки років служу тобі й ніколи не переступив ні однієї заповіді твоєї, і ти не дав мені ніколи козеняти, щоб з друзями моїми повеселитись.
9. Спираючись на прихований інакомовний зміст притчі, сформулюйте їі головну думку.
Серед людей є багато грішників. Але одні грішать, бо помиляються, не віддуючи цього, а інші ніби праведні, слідують завітам. Насправді ж вони заздрісні і злі, і лише роблять вигляд, що вірячи. Як старший брат у цій притчі. Бог же прощає тих, хто помиляється, а інших намагається наставити.
10. Прочитайте довідку щодо значення слова “блудний”. Складіть три речення зі словом “блудний” у його різних значеннях і запишіть їх.
Блудний син - це людина, що після довгих блукань і розпусного життя з каяттям повертається до своєї родини.
Блудний торговець приніс товари.
Блудний звір дістався лісами до галявини.
Блудний спосіб життя не призведе до успіху.
Сторінка 32
1.Розгляньте ілюстрації, доберіть у притчі про сіяча відповідні цитати та вишикуйте в зошиті номери ілюстрацій у сюжетному порядку.
1." І коли він сіяв, деяке впало край дороги, і прилетіло птаство і повидзьобувало його."
2. "Інше впало на ґрунт кам'янистий, де не було землі багато, і зараз же проросло, бо земля була неглибока."
3. "От вийшов сіяч сіяти."
4. "Інше впало на добру землю і вродило одне в сто разів, друге в шістдесят, а інше в тридцять."
5. "Інше впало на тернину, і вибуяла тернина й заглушила його."
2. Як ви розумієте зміст притчі про сіяча?
Для того щоб навчатися, розвиватися людина має бути до цього готовою, мати правильний ґрунт”
Сторінка ЗЗ
3. Використовуючи інформацію з тексту “інакомовний зміст в євангельській притчі про Сіяча”, заповніть у зошиті нижчеподану таблицю.
Образ
Інакомовний зміст
Цитата
Сіяч
Господь
"Сіяч - це Господь"
Насіння
Слово Боже
"насіння - це слово Боже, тобто християнське вчення"
Поле
Люди
"поле - це людство, яке по- різному сприймає насіння слова Божого. Це насіння має однакову живильну й світлодайну силу для всіх людей”
Ґрунт
Душа людини
"Цей ґрунт позначає людську душу, тобто наше серце"
Земля край дороги
Люди, що не хочуть слухати Бога
"Земля край дороги, до якої падає перше насіння й у якій воно навіть не може вкорінитися, уособлює людей, що не хочуть дослухатися до євангельського вчення."
Кам'янисти й ґрунт
Несвідоме ставлення, що швидко минає
"під час першого лиха або іншого випробування вони швидко втрачають віру"
Тернина
Люди в справах
"За цими клопотами вони забувають його, і воно стає безплідним"
Добра земля
Уважно слухають Бога
"добра земля означає людей, що уважно дослухаються до євангельського вчення, цінують його понад усе й намагаються жити за його законами"
Сторінка 37
1.Які деталі розповіді про страту Ісуса Христа вам найбільше запам'яталися? Що вас найбільше вразило в цьому епізоді?
Мене найбільше вразило, як він просив Господа пробачити своїх мучеників, коли вони розпинали його. Також епізод із розбійником, що увірував у нього.
2.Події, пов'язані з Ісусом Христом, що відбувалися в останні дні його життя, називають Страстями Христовими. Слово “страсті” походить від латинського раззіо - “страждання”. Які страждання випали на долю Ісуса Христа на шляху до Голгофи? Запишіть основні події, розмістивши їх на сходинках.
1. Побиття і знущання Ісусу воїнами.
2. Підйом на Голгофу з важким хрестом.
3. Розп'яття.
4. Страждання на хресті.
З.Які деталі підкреслюють особливу жорстокість ворогів Ісуса Христа?
Вони не просто катували його, а сміялися, кепкували, іронізували під час цього.
4.Як ставився Христос до своїх мучителів? Обґрунтуйте відповідь цитатами з тексту.
Він не був злим на них через це. Він звертався до Бога, щоб той простив їх: "Очте, пробач їх, бо не відають, що творять!"
5.Назвіть персонажів, що виявили співчуття до Ісуса Христа. Які вчинки засвідчують їхню любов до Христа?
Симон, Йосип, один із розбійників.
6.Чому, на вашу думку, одному з розбійників, якого також було розіп'ято, Христос пообіцяв, що той того самого дня буде в раю?
Тому що він увірував у нього, змінився в середині себе.
7.Які незвичайні знамення відбулися під час страти Христа й наступного дня? Як сприйняли ці події свідки?
Почався землетрус, завіса храму розідралася навпіл, Янгол на камені біля гробу.
8.Поясніть зміст таких висловів: Великий потоп, Вавилонська вежа, блудний син. Наведіть приклади їх використання в повсякденному мовленні.
Великий потоп: подія із Біблії, коли Бог вирішив покарати людство за його гріхи, виславши потоп, який знищив усе живе, окрім тих, кого Ной врятував у ковчезі. Використовується для опису катастрофи.
Вавилонська вежа: легендарна башта, яку мешканці Вавилону вирішили побудувати, щоб досягти неба. В мовленні, "Вавилонська вежа" вказує на великий проект, який не вдається завершити.
Блудний син: персонаж із притчі в Біблії, який виходив з родинного дому, жив розкішно і розтратив своє майно, але потім повернувся до батька. У мовленні, "блудний син" означає когось, хто розтратив свої можливості, але потім повертається з покаянням.
9.Дайте визначення поняття “притча” й поясніть його на конкретних прикладах.
Притча - це коротка оповідь або розповідь, яка носить моральний чи релігійний характер і призначена для навчання чи розгорнення якоїсь моральної або релігійної істини.
Притча про блудного сина навчає нас про важливість прощення та розкаяння.
Притча про Великий потоп показує наслідки гріха та потребу дотримуватися Божих заповідей.
10.На основі опрацьованого за підручником матеріалу складіть і запишіть твір на тему “Чого нас навчають біблійні оповіді?”.
Біблійні оповіді можуть багато чого навчити нас. Вони вчать прощенню та милосердю, як у випадку блудного сина, який був прийнятий назад. Вони навчають нас пам'ятати про наші гріхи та відповідальність перед Богом, як Великий потоп. Притчі також нагадують нам важливість доброти та допомоги іншим.
Сторінка 41
1. З яких двох великих частин складається Біблія? Про що в них розповідається?
Старий Завіт: частина містить святі писання юдейського народу, написані до приходу Ісуса Христа. В Старому Завіті історії про створення світу, Закон Божий, історію Ізраїльського народу та пророцтва про Месію.
Новий Завіт: частина описує життя та вчення Ісуса Христа.
2.Дайте визначення поняття “притча” та проілюструйте його прикладами з відомих вам євангельських притч.
Притча - це коротка оповідь або розповідь, яка носить моральний чи релігійний характер і призначена для навчання чи розгорнення якоїсь моральної або релігійної істини. Притчі можуть використовуватися для пояснення понять, донесення моральних цінностей чи вчення життєвих уроків.
3.Розкрийте моральний зміст однієї з прочитаних біблійних оповідей.
Притча про блудного сина вчить нас прощати і цінувати те, що ми маємо, а також про важливість покаяння та можливості почати з чистого аркуша навіть після помилок.
4.Перекажіть близько до тексту оповідь про Каїна та Авеля, використовуючи такі опорні слова та словосполучення: перша сім'я, брати, рільник, вівчар, час врожаю, принести жертву, зглянутися на жертву, запросити піти в поле, голос крові, заволокою тинятися по землі, покарати семикратно, рушити у вигнання.
Каїн взяв деякі плоди зі своєї кількості і приніс їх як жертву. Авель, натомість, вибрав найкращих овець зі своєї отари та приніс їх як жертву, зглянувшись на її вибір. Але Бог не подивився на жертву Каїна.
Каїн дуже розлютився і запросив Авеля піти з ним у поле. Там, в полі, Каїн піддався своїй ревнощі та розлюченню, і після короткого спірів Каїн рушив на Авеля та вбив його. Голос крові Авеля закликав Бога, і Він покарав Каїна, заповівши його і його нащадків бити семикратно.
Каїн побоювався вигнання з рідної землі. Він сказав Богові, що навіть заволокою тинятиметься по землі. Таким чином, історія Каїна та Авеля стала першою трагічною історією про конфлікт та смерть у першій сім'ї людей.
5. У вигляді таблиці складіть і запишіть порівняльну характеристику Каїна та Авеля: визначте спільне і відмінне в образах.
Характеристика
Каїн
Авель
Заняття
Рільник
Вівчар
Вибір жертви
Плоди зі свого врожаю
Кращих овець з великої отари
Відношення до жертви
Не обрав кращого
Вибрав найкращих
Відповідь Бога
Бог не дивився на жертву
Жертва прийнята
Реакція на реакцію Бога
Розлютився та вбив Авеля
Покірний
Покарання
Бити семикратно
Не покараний
Відсудження Бога
Так
Ні
Вигнання
Не вигнаний
Не вигнаний
6.Перекажіть історію про Великий потоп, супроводжуючи свою розповідь показом ілюстрацій.
Історія Великого потопу розповідає, що в неймовірно давні часи люди стали неслухняними та злочинними. Бог вирішив покарати їх, влаштувавши потоп. Але він обрав Ноя та його сім'ю як єдиних справедливих і дозволив їм вижити, побудувавши ковчег. Великий потоп знищив всю землю, і Ной та його рідні залишилися в ковчезі разом з тваринами. Після затишного перебування у ковчезі Бог надав дозу виживання, і коли вода відступила, Ной та його родина вийшли на суходіл. Так почалася нова епоха в історії людства після Великого потопу.
7.Яким ви уявляєте Ноїв ковчег? Опишіть його, використовуючи опорні слова та словосполучення з тексту “Потоп і Ной”, подані в таблиці.
Ноїв ковчег - це величезний корабель, побудований Ноєм під Божим наглядом. Він був дуже великий, вижити у ньому могли тварини різних видів, включаючи птахів, і також сім'я Ноя. Ковчег був найрізноманітнішим за своєю структурою, розмірами і призначенням. Всередині було багато відділень для тварин і поживи, щоб вони могли вижити протягом тривалого перебування в ковчезі під час потопу. Ковчег був просмолений для того, щоб забезпечити його водонепроникність. Ззовні і всередині він був дуже різноманітним.
8.Розкрийте зміст біблійної оповіді про Вавилонську вежу. Висловте своє ставлення до зображеної ситуації.
Оповідь про Вавилонську вежу розповідає про спробу людей побудувати вежу, яка могла б досягти неба і вдосталь прославити їхню силу та майстерність. Однак ця спроба забула про покору і смирення перед Богом, тому Бог позбавив людей їхньої спільної мови, і вони розлетілись по світу, більше не розуміючи одне одного. Мені здається, що спроба піднятися до небес виражає прагнення до влади, гордість і самовпевненість. Текст нагадує нам, що ми повинні пам'ятати своє місце в світі і бути покірними перед Богом та іншими людьми.
10.Порівняйте персонажів біблійної оповіді про розп'яття та воскресіння Ісуса з героями притчі про доброго самарянина, яку читали в 5-му класі. Хто з тих, хто перебував біля Христа в останні години його життя і після смерті, був для нього добрий самарянин, а хто - ні?
Симон, Йосип, рідні, навіть деякі воїни, що поїли його.
11.У чому проявилися безмежна любов Христа до людей, його милосердя й сила прощення?
У моменти тортур він звертається до Бога з проханням помилувати цих людей.
12.Скориставшись додатковими джерелами інформації, дізнайтесь і запишіть значення усталених біблійних висловів:
Нести свій хрест - займатися своєю важливою справою, навіть якщо вона нелегка; не відають, що творять - це про людей, що роблять зло через неосвіченість; терновий вінець - кривава корона замість визнання; іти на Голгофу - важко іти до страти, знищення.


iconГДЗ 2023 Зарубіжна література Світова література Підручник Волощук Слободянюк 6 клас Генеза
Якщо помітили в тексті помилку, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter
Схожі публікації

    ГДЗ Математика 5 клас. Підручник [Мерзляк А.Г., Полонський В.Б., Якір М.С.] 2022

    У даному матеріалі Ви можете ознайомитись з готовим домашнім завданням до підручника з математики 5 клас. Видавництво "Гімназія", Харків. Автори підручника: Мерзляк А.Г., Полонський В.Б., Якір М.С. Рік видання 2022. Нова програма 2022 року. (Відповіді / ГДЗ / Ответы / Решебник)...

    ГДЗ ДПА 9 клас. Українська мова. Збірник диктантів [Білецька О.] 2022

    У даному матеріалі Ви можете ознайомитись з готовим домашнім завданням до збірника диктантів для державної підсумкової аместації з української мови 9 клас. Видавництво "Підручники і посібники", Тернопіль. Автор збірника диктантів: Білецька О. Рік видання 2018-2022. Зміст тестових завдань відповідає...

    Електронні підручники для 5 класу. Нова програма 2018 року (Скачати/Переглянути)

    У даному матеріалі викладені шкільні підручники різних авторів і різних видавництв, для 5 класу, які кожен охочий може завантажити або переглянути онлайн. Всі файли у доступному форматі для перегляду (PDF), також текст у підручнику можна копіювати. Все викладено у простому вигляді. Нова програма...

    ГДЗ Світова література 5 клас. Підручник [Волощук Є.В.] 2019

    У даному матеріалі Ви можете ознайомитись з готовим домашнім завданням до підручника для закладів загальної середньої освіти з світової літератури 5 клас. Перший рік навчання. Видавництво "Генеза" Київ. Автор підручника: Волощук Є.В. Рік видання 2019. Нова програма 2019 року. (Відповіді / ГДЗ /...

    Підручники 5 клас. Нова програма 2018 року (СКАЧАТЬ / ЗАВАНТАЖИТИ / ПЕРЕГЛЯНУТИ)

    У даному матеріалі викладені шкільні підручники різних авторів і різних видавництв, для 5 класу, які кожен охочий може завантажити або переглянути онлайн, а також переглянути бібліографічний опис підручника. Всі файли у доступному форматі для перегляду (PDF). Все викладено у простому вигляді. Нова...
У даній публікації ще немає коментарів. Хочете почати обговорення?

Реклама
Що Вас цікавить більше?
Ми в соціальних мережах
Хмаринка тегів